Kategorier
Renovering

Lekplatsutrustning för leksugna barn

Varför finns det för lekplatsutrustning? Vill du lära dig lite mer om vad det finns att tillgå och hur de olika produkterna används? Du kan läsa mer här om bland annat rutschkanor och gungor.

Det är ett faktum att en hel del människor älskar att känna hur det kittlar i magen. Det är därför inte så konstigt att det finns så många tivoli och nöjesparker i vårt land. Säkert minns du hur du redan från liten ålder fick gå till lekparken eller ägnade större delen av dagen på dagis, numera föskola. Där kanske du tillbringade den mesta tiden på den hörnan av gården där det fanns rutchkanor eller gungor. Besöker du en lekplats finns det alltid barn som sitter på en gunga och ropar “högre, högre!”. Samtidigt kanske det sitter ett annat barn som hellre sitter i sandlådan och bygger upp en hel värld av och med sand.

En lekpatsutrutning kan vara både i farlig och säker

För att alla ska kunna känna trygghet när deras barn är på en lekplats behöver den vara både trygg och säker. Säkerhet är en aspekt som blir bara viktigare och viktigare för varje år. Tack och lov för det. Alla tillbud som skett genom åren där barn skadat sig vittnar om hur viktigt det är att prioritera säkerheten.

Rutschkana är en konstruktion som är till för att ett barn ska kunna glida neråt i full fart om den är gjord så den sluttar ordentligt. Ofta är den svängd. Det ska kittila ordentligt i magen. Kännas både lite ovisst och kanske farligt men vara fullkomligt säkert att åka. Det bidrar till barnets förmåga att våga kasta sig ut i det okända men ändock det säkra. Helt enkelt våga lite mer varje gång.

Gungor och karuseller på en lekplatsutrustning

En gunga kan vara utformad på flera sätt. Den kanske ska passa ett lite mindre barn. Då finns det små gungor där det är svårt att trilla ur. Andra barn som är lite större och klarar av att gunga själva vill ha det lättare att komma i och ur. Det är vanligt att en gunga består av ett däck, en träplanka eller en hel korg av rep där en hel hög med små ungar kan sitta samtidigt.

Karuseller är ett annan populärt inslag och finns i många utföranden från stora till små. Suget i magen kan få barn att skratta högt eller tycka det är obehagligt. Vi är alla olika.