Att måla om inomhus är den snabba, effektiva och billiga metoden att skapa en stor förändring. Byter man färg i ett rum så byter man också, på många sätt, rum helt och hållet. Man kan få ett rum att verka större, man kan få det att kännas mindre och man kan skapa både personlighet och en unik känsla genom att välja rätt färg. Att man idag dessutom börjat överge den så kallade Vita Väggen är också positivt. Fler väljer bort den vita färgen till förmån för mer spännande kulörer och alternativa lösningar; det skapar personliga hem som säger mer om de som bor där än vad vitt har en förmåga att göra. 

Finns det något fel med måleri och färg så är det att många underskattar arbetet som krävs, Vissa går in med inställningen att allt som krävs är färg och en roller – resten löser sig naturligt. Det gör det inte. Att måla är svårt, det är tidskrävande och det är något som kräver stor, initial förberedelse. Man ska, helt enkelt, måla som en målare för att lyckas. Om man ska bryta ner detta i mindre beståndsdelar så innebär det att man, framförallt, kopierar en målare i början av jobbet. 

Störst fokus ska läggas på förarbetet

Man brukar säga att 80% av arbetstiden läggs på att slipa, täcka, spackla, rengöra och i övrigt förbereda området som ska målas. Jämför man det med en lekman – ja, då är siffrorna förmodligen helt motsatta. Du lägger 80% av tiden på att måla och endast 20% på grundjobbet. Detta kommer att synas på ett negativt sätt. 

Ta hjälp av en målare

Man bör även överväga att anlita en målare snarare än att måla på egen hand. Har man inte tiden som krävs så kommer man att slarva och misslyckas. Det går inte att stressa fram ett bra resultat. Idag kan man använda rot-avdraget och anlita en målare med en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden – med ett årligt tak på 50.000 kronor.

 Det gör stor skillnad på fakturan och det är ett väldigt starkt argument till varför man ska överväga den professionella hjälpen i samband med en ommålning i hemmet.