Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Stockholm – frågor och svar

De allra flesta är medvetna om att Stockholm har en extrem bostadsmarknad. Det är ingen slump att det är i vår huvudstad som begreppet bostadskarriär föddes. Detta innebär att man kunnat bli miljonär bara genom att köpa en bostad, sälja den i rätt läge – och upprepa detta flera gånger.

Att man dessutom ser en ganska trasig bostadsmarknad i övrigt – få hyresrätter och väldigt osäkra lösningar för att hyra i andrahand är ytterligare saker att ta i beaktning. Allt detta drabbar framförallt yngre personer som har svårt att skaffa sig fast mark under fötterna och som har svårt att ta steget mot att bli vuxen på riktigt. Hur ska man kunna växa upp och skaffa familj om man inte ens kan hyra lägenhet i Stockholm?

Vi ska här försöka ge tips och råd samt fakta om bostadsmarknaden i Stockholm. Förhoppningen är att du genom detta kan få en enklare väg till att hyra lägenhet i Stockholm och starta ett nytt kapitel i ditt liv. Vi gör allt detta genom att ställa – och svara på – några vanliga frågor, enligt följande:

Hur kan jag hyra lägenhet i Stockholm?

Mycket handlar om att använda det egna nätverket. Gör dig hörd och använd alla tänkbara forum och kanaler. Sociala medier är perfekt för detta. Det finns alltid någon som känner någon som vet en person som vill hyra ut en lägenhet. Man kan även sänka ribban lite. Du kommer inte att få en lägenhet mitt på Södermalm till en låg hyra – så är det bara. Stockholm är stort och har utmärkt kommunikation: att bo en bit utanför staden är ingen fara.

Kan jag använda internet?

Ja, och det bör du göra. Du ska dels ställa dig i bostadskön och du ska dels också registrera dig på sidor på nätet som förmedlar bostäder – och som fungerar som en länk mellan privata uthyrare och hyresgäster. Det ger dig ett stort urval och en större säkerhet. Hittar du en bostad som passar och där hyresvärden ger dig tumme upp så betalar du exempelvis hyra via förmedlaren och du kan även få hjälp med exempelvis juridik och försäkringar. Både den som hyr ut och den som hyr ges trygghet!

Vad ska jag undvika?

Ska du hyra lägenhet i Stockholm så ska du undvika att vara så godtrogen. Det är lite av djungelns lag som råder och tyvärr blir många lurade. Se alltid till att vara kritisk och se alltid till att det finns ett godkännande från hyresvärden – eller BRF:en – att lägenheten de facto får hyras ut. Du ska även se till att aldrig betala för mycket pengar. Många försöker sko sig på andras olycka. Men, en hyra ska aldrig vara oskälig. Den ska täcka drift- och kapitalkostnader. Anmäl gärna de som kräver extremt höga hyror – de ska, helt enkelt, bort från marknaden.