Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Göteborg – så lyckas du

Hur ska man hitta lediga lägenheter i Göteborg? Frågan är relevant och ställs dagligen av unga människor som antingen ska flytta till Sveriges näst största stad eller av personer som redan bor där – men vars kontrakt håller på att löpa ut. Det senare är långt ifrån ovanligt och väldigt talande för bostadssituationen i både Göteborg och Stockholm.

För många så handlar det om att man bor i väldigt korta perioder och tvingas flytta mellan olika lägenheter flera gånger varje år. Detta skapar dels en stress – var ska jag bo nästa månad? – och dels så förhindrar det också personer för att utvecklas. Man kan se att vänner och bekanta kanske börjar bilda familj och stadga sig medan man själv aldrig riktigt kan känna fast mark under sina fötter. Det är hämmande.

Många blir lurade när man hyr bostad

Dessutom så handlar det också om ekonomiska nackdelar. För, i många fall så handlar det om att man tvingas betala oskäligt höga hyror och där hyresvärden ser en chans att tjäna pengar. Det finns, gällande detta, ganska klara regler att förhålla sig till som hyresvärd, men det finns alltid de som sätter den egna plånboken i främsta rummet. Utöver girigheten och det faktum att man tar extremt mycket betalt av sin hyresgäst så hyr man dessutom i många fall ut utan att ha ett tillstånd för det.

Vill man hyra ut en bostadsrätt så måste man ha ett godkännande för detta och det krävs att bostadsrättsföreningen kontaktas innan en uthyrning påbörjas. Finns inget godkännande så kan det – om det går riktigt långt – innebära att en bostad återkallas. Som hyresgäst i en lägenhet där inget tillstånd finns så innebär det en påtaglig stress: man gömmer sig för grannarna, man lever som på nålar och man är hela tiden rädd för att bli vräkt. En direkt omänsklig tillvaro!

Tips för att hitta lediga lägenheter i Göteborg

Här nedan tänkte vi rada upp några tips som kan hjälpa dig att hitta en lägenhet att hyra i Göteborg och som kan ge dig den fasta punkten i tillvaron som gör att du, helt enkelt, kan börja leva på riktigt:

  • Samtrygg. En ny sida på internet borgar för en tryggare och bättre marknad för andrahandsuthyrning. Det kommer dagligen ut nya lediga lägenheter i Göteborg och som registrerad medlem så kan du skapa en egen profil och filtrera sökmotorn utifrån område, storlek och pris. Alla som registrerar sig kollas upp och måste använda sig av bankid. Det ger en trygghet!
  • Använd nätverket. Du måste visa att du söker en lägenhet. Se till att berätta för kompisar, kollegor, studiekamrater, folk du möter på krogen – alla! – att du letar bostad. Utöver detta så kan du med fördel använda sociala medier också. Det finns alltid någon som känner någon. Genom att berätta om din situation så sår du frön i huvudet hos folk och ditt namn kan plötsligt dyka upp.
  • Var öppen. Kolla olika områden, överväg att dela bostad och fundera på om du kan tänka dig att bo under en kortare period i en bostad. Kort sagt: var lite mer öppen för olika alternativ och du ger dig själv bättre odds. Under tiden kan du alltid söka vidare.