Kategorier
Hälsa

Gör det ont med tandimplantat?

Anledningen till att du behöver tandimplantat kan variera. Från estetiskt till att du råkat ut för en olycka. En vanlig fråga som ställs till tandläkare är om det gör ont och hur smärtan känns.

Tandimplantat är ett sätt att få ett vackert vitt leende. Det är också vanligt att på grund av tandlossning eller olycka göra tandimplantat. För den som har svårt att äta på grund av munhälsan kan också tandimplantat vara ett sätt att korrigera bettet. Proceduren att sätta in implantaten kan uppfattas som lite skrämmande och rädslan för smärta likaså. Så behöver smärta vid tandimplantat vara olidlig?

Hur mycket smärta ska du tåla?

Tandimplantat är en kirurgisk behandling och tänderna fästs med hjälp av skruvar. Det innebär att du kommer att få titanskruvar som sätts fast i käken. Därefter så skruvas tänderna fast och på så sätt får du nya tänder. När det gäller utformningen av tänderna görs detta med noggrann precision. Allt för att det ska se naturligt ut. Så hur är det med smärtan? Det är väldigt individuellt men många upplever inte så mycket smärta, men det är vanligt att du upplever obehag och att det känns konstigt. Du får smärtlindring och efteråt kan du känna att munnen är öm. Det är helt naturligt, framför allt om du satt in flera tänder. Skulle du däremot uppleva smärta efteråt bör du kontakta din tandläkare så de kan undersöka om något är fel. Du ska inte uppleva större smärtor. Så tandimplantat ska inte vara förenat med smärta.